Otizm rahatsızlığının tek bir nedenden dolayı ortaya çıktığını söylemek yanlış olacaktır. Otizm ile ilgili yapılan çalışmalarda bulunan ortak sonuç OTİZM RAHATSIZLIĞININ DUYARLI GENETİK BİR ZEMİNDE ÇEVRESEL ETKİLERİN MARUZİYETİ NEDENİYLE ORTAYA ÇIKTIĞIDIR. Yapılan çalışmalarda otizmde bozulan D vitamini metabolizmasından, PVC lerin içeriğinde bulunan fitilatlara, Candida Albicans adı verilen bir mantarın barsaklarda kolonizasyonuna, ailede otizm öyküsü olmasına kadar yüzlerce farklı çevresel risk faktörü tanımlanmıştır. Bu nedenle OTİZMDE TEK BİR RİSK FAKTÖRÜNDEN BAHSETMEK OLANAKSIZDIR.
OTİZM SIKLIĞI GİDEREK ARTMAKTADIR. Çok uzun zaman değil sadece 20 yıl öncesinde yapılan çalışmalarda 150 çocuktan sadece birisinde görüldüğü bildirilmesine karşın 2020 kaynaklı veriler OTİZM SIKLIĞININ 54 ÇOCUKTAN BİRİSİNDE OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR (kaynak: CDC resmi sitesi ) Bu artışın nedeni her ne kadar bazı araştırmacılar tarafından otizm farkındalığının artması veya daha ulaşılabilir Çocuk Psikiyatri hizmeti olduğunu ifade etmesine karşın otizm sıklığındaki artışın nedeninin net bir şekilde ortaya koymaktan uzaktır.
Hayır. Otizm hem erkekler hem de kadınlarda görülebilen bir durumdur. Diğer yönden yapılan çalışmalarda erkeklerde otizm rahatsızlığının 4 kat daha fazla görüldüğü bildirilmiştir. Otizmin Siyah ve İspanyol kökenli olanlarda sıklığın daha fazla olduğu bildirilmektedir. Otizm tanısının ortalama 51 aylarda yapıldığı bildirilmektedir.
Otizm rahatsızlığının bir kardeşte görülmesi ne yazık ki diğer kardeşte riski arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda kardeşinde otizm olan bir çocuğun otizm olma olasılı 14 kat artmaktadır. Otizm sıklığının son yıllarda 54 çocuktan 1 olduğu düşünüldüğünde olasılığı yüzde 25 civarında olabileceği söylenilebilir. Diğer yönden otizm rahatsızlığı olan bir teyze veya amcaya sahipolmak çocuklarda otizm riskini yüzde 3-5 aralığında görülmesine neden olmaktadır.
Hayır. Aşılar Otizm rahatsızlığına neden olmaz. Otizm ve aşılar arasındaki ilişki konusundaki önerme uzun süre öncesinde aşıların etkinliğini arttırmak için aşıların içerisine katılan civanın yol açabileceği zehirlenme belirtileri ile Otizm rahatsızlığının benzer özellikler gösterebileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Ancak uzun yıllardan buyana aşılara civalı bileşikler katılmamaktadır. Diğer yönden civa zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan değişikliklere sıklıkla nörolojik sorunlar eşlik ederken, Otizm rahatsızlığında neörolojik bulgular sıklıkla gözlenmez.
Otizm, Otizm Rahatsızlığı, Otizm Belirtileri, Otizm Sıklığı,Otizm Kadın Erkek Oranı, Otizm kardeşe geçer mi?, Otizm Kalıtsal mıdır?, Otizm Niçin Olur? , Otizm Ankara, Çocuk Psikiyatri, Çocuk Psikiyatri Ankara, Çocuk Psikiyatri Uzmanı, Dr Genco Usta
Telif Hakkı © 2020 Çocuk Psikiyatri - Ankara - Tüm Hakları Saklıdır. Bilgi paylaştıkça anlamlıdır. Çocuk Psikiyatri ve Çocuk Psikolojisi ile ilgili yazılan yazıları tabi ki paylaşabilirsiniz. Bu pek çok öğrenmeye açık zihnin faydalanamasını çocuk psikiyatrisi ve çocuk psikolojisi ile ilgili bilgi sahibi olmasını sağlar. Diğer yönden sitede yayınlanan bir makaleyi kendi isminiz ile yayınlamanız en hafif dilile hırsızlık anlamına gelmektedir. Çocuk Psikiyatri sayfasında yazılan makaleler ancak ve ancak makale yazarının bireysel onayı ile paylaşılabilir. Çocuk Psikiyatri ve Çocuk Psikolojisine dair herşey... Çocuk Psikiyatri Ankara.
.
.
Neorama İş Merekezi Kat:18 Ofis No:84 Söğütözü / ANKARA
İletişim: 0312 466 3800 - 0542 466 3888
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.